Ismo Alanko astui suomalaiseen musiikkielämään ryminällä vuonna 1980 Hassisen Koneen laulajana. Toisin kuin monet muut ryminällä nuorella iällä läpilyöntinsä tehneet muusikot, Alanko myös jäi suomalaiseen musiikkielämään ja on tehnyt noin kolmannesvuosisadassa monipuolisen ja suomalaiseen kulttuuriin vahvasti vaikuttaneen savotan uteliaana ja uusiutumiskykyisenä taiteilijana.
1980-luvun alussa Hassisen Kone vaihtui Sielun Veljet-yhtyeeksi, legendaariseksi kollektiivisen tekemisen ja hurmion laboratorioksi. 1990-luvulle tultaessa Alanko siirtyi menestyksekkäästi sooloartistiksi ja julkaisi seuraavan viiden vuoden aikana neljä toisistaan hyvin erilaista levyä.
Vuosikymmenen puolenvälin jälkeen Alanko on suosinut vaihtelevilla kokoonpanoilla varustettuja bändejä, joissa hänellä on selkeä rooli johtajana. Vuoteen 2006 saakka toiminut ja seitsemän levyä julkaissut Ismo Alanko Säätiö venyi rock-kohkaamisesta jopa etnosävyihin. Sitä seurannut Alangon ja lyömäsoittaja Teho Majamäen duo Ismo Alanko Teholla siirsi sitten painopisteen etnomusiikin puolelle.
Uusi vuosikymmen toi mukanaan taas muutoksen ja Alanko julkaisi 17 vuoden tauon jälkeen levyn yksinkertaisesti Ismo Alankona.
Kolmannesvuosisataan mahtuu Suomen oloissa ainutlaatuinen ura: yli 650.000 myytyä levyä, Emma-patsaita ja tukku loppuunmyytyjä kiertueita eri vuosikymmenillä eri kokoonpanojen kanssa. Tämä kaikki on tulosta varsin tinkimättömästä taiteilijasta, joka ei ole koskaan jäänyt paikalleen. Sitä sietääkin juhlia.